ALGERIJNSE HARIRA MET KIKKERERWTEN

 

100 g kikkererwten

50 g boter

250 g in blokjes gesneden kipfilet

1 schoongemaakte en kleingesneden ui

8 eetlepels fijngehakte peterselie

mespuntje gemalen saffraan

1 theelepel kaneel

2 l water

zout

peper

100 g vermicelli

2 eetlepels bloem

2 eieren

4 eetlepels citroensap

 

Week de kikkererwten een nachtje in ruim koud water. Laat de ingeweekte kikkererwten uitlekken. Verhit de boter in een grote pan en bak hierin de stukjes kippenvlees lichtbruin. Voeg de kleingesneden ui, de fijngehakte peterselie, de saffraan en de kaneel toe en bak alles onder voortdurend omscheppen nog 3 minuten. Voeg de kikkererwten, het water en wat zout en peper toe. Breng de soep aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles ca. 1 uur zachtjes koken tot de kikkererwten gaar zijn. Voeg de vermicelli toe en laat de soep nog ca. 10 minuten zachtjes koken. Maak de bloem in een kommetje aan met wat van de warme soep. Voeg het bloemmengsel onder voortdurend roeren aan de soep toe tot een enigszins gebonden geheel in ontstaan.. Neem de pan soep van de hittebron af. Klop de eieren los en roer ze door de warme soep. Serveer de soep onmiddellijk en voeg aan iedere kom of aan ieder bord soep wat citroensap toe. Geef bij deze maaltijdsoep vers brood of, wat origineler is, vijgen en dadels.

 

4 personen

 

land : Algerije

gerechtsoort : soep

 

bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / red. Wiebe Andringa