ALGERIJNSE AUBERGINESALADE

 

De politieke conflicten in Algerije werden alleen maar ernstiger, nadat het fundamentalistisch islamitische FIS in 1991 een spectaculaire winst behaalde in de eerste verkiezingsronde. Nadat de tweede ronde was geschrapt door de Hoge Raad van Staat, zette dit door het leger gesteunde orgaan veel aanhangers van het FIS gevangen. Als reactie begon het FIS terroristische acties uit te voeren; de bomaanslagen in Parijs in 1995 worden toegeschreven aan sympathisanten van het FIS.

Algerije importeert ca. 60 procent van zijn voedsel. Landbouwproducten die wel in het land worden verbouwd, zijn o.a. druiven, olijven, tarwe en groenten als aubergines.

 

500 g aubergines

2 teentjes knoflook, uitgeperst

theelepel cayennepeper of chilipoeder

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel paprikapoeder

zout

peper

scheut citroensap

1 eetlepel fijngehakte verse peterselie

olie

1 tomaat, in partjes gesneden

 

Verwarm de oven voor op 200 C.

Doe de hele aubergines op een bakplaat en prik ze overal in met een vork. Bak de aubergines 20 minuten tot ze heel zacht zijn, laat ze afkoelen en pel ze.

Doe het vruchtvlees van de aubergines in een kom en prak het met een vork. Voeg de knoflook, cayennepeper of chilipoeder, komijn, de helft van de paprikapoeder, wat zout en peper en het citroensap toe en meng alles goed door.

Verhit een beetje olie in een pan met een dikke bodem en roerbak het auberginemengsel tot het bruin en droog wordt.

Doe de auberginepuree op een schaal, bestrooi het met de rest van de paprikapoeder en de peterselie en bedruppel het met een beetje olie. Garneer de salade met de partjes tomaat.

 

Voor 4 personen

 

land : Algerije

gerechtsoort : salade

 

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells