AKARA (GEBAKKEN BONENBALLETJES)

 

Bonen vormen een onderdeel van de dagelijkse maaltijd van vele Afrikanen, ook van degenen die westwaarts zijn getrokken naar het Caribisch gebied en omstreken. De zwartogige boon, waar akara (of koosť, zoals het ook wel heet) van wordt gemaakt, is een veelzijdige en veelgebruikte soort. Akara is een van de vele recepten die tijdens de onmenselijke slavenhandel is meegenomen naar West-IndiŽ. Tot op de dag van vandaag wordt akara in Jamaica ‘akkra’ genoemd, in Trinidad en Tobago ‘accra’ en in New Orleans ‘calas’!

Deze gebakken bonenballetjes zijn licht en smakelijk en het recept is in heel West-Afrika bekend, vooral onder de moslims. Kieskeurige koks pellen de bonen voordat ze ze stampen, maar ik vind dat dat ten koste gaat van kwaliteit en kleur. Aan u de keus!

 

250 g zwartogige bonen

1 - 2 rode Spaanse pepers, in kleine blokjes

1 middelgrote ui, in kleine blokjes

5 g (1 theelepel) zout

2 eieren

125 ml water

zout naar smaak

aardnoten(pinda)- of een andere plantaardige olie om te frituren

 

Laat de bonen een nacht weken in 1 l koud water. Er zijn twee manieren om de bonen klaar te maken: kiest u ervoor om ze te pellen, druk de geweekte bonen dan plat tussen de palm van uw handen en spoel ze af met water, zodat de schil weggespoeld wordt. Herhaal dit proces tot alle bonen gepeld zijn en u witte bonen over hebt. U kunt ook besluiten de bonen niet te pellen, maar ze gewoon een aantal keren af te spoelen.

Prak de bonen met kleine hoeveelheden tegelijk; met een beetje water gaat dat gemakkelijker. Prak de eerste portie bonen met de Spaanse pepers, ui, zout en eieren. Zijn alle bonen geprakt, doe de puree dan in een schaal, voeg de kruidenpuree toe en kneed het geheel 3 tot 4 minuten met de hand om lucht in het mengsel te krijgen.

Verhit de olie in een diepe koekenpan tot zeer heet. Vorm met schone, vochtige handen balletjes van het bonenmengsel en leg die voorzichtig in de olie. Bak ze goudbruin, maar kijk uit dat de olie niet over uw handen spat. Het gebruik van een lepel met lange steel is hier aan te bevelen. Bak de ballen snel in kleine hoeveelheden tegelijk en laat ze dan uitlekken in een zeef belegd met keukenpapier. Warm of koud opdienen.

 

4 - 6 personen

 

land : Mali

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner