AJLOUKE D’AUBERGINES (AUBERGINEPUREE)

 

De aperitiefcultuur rond de Middellandse Zee mag bekend zijn. Tapas in Spanje, mezze in Griekenland, Turkije en de oostelijke zijde van de Méditerranée, kémia in Algerije en aadou in Tunesië. Daar drink je, wanneer je even afziet van de islamitische spijswetten die alcohol verbieden, boukha, een vijgendestillaat. Je stelt zo’n hapjesbuffet samen door om te beginnen maar eens olijven, noten en zoute koekjes neer te zetten. Daarna komen de salades en de bereide gerechten, koud en warm.

 

3 aubergines

1 afgestreken theelepel harissa

1 teen knoflook

sap van ˝ citroen

1 theelepel karwijpoeder

1 eetlepel olijfolie

zout

 

Pof de aubergines onder de grill. Prak het gare binnenste fijn en doe er de harissa, de knoflook uit de knijper, het karwijpoeder en citroensap bij. Breng op smaak met zout. Doe in een schaal en giet er de olie in een straaltje overheen.

Geen zin in gedoe? Kook dan de aubergines in stukken gesneden twintig minuten in water. Laat ze uitdruipen in een vergiet en knijp, zodra ze aan te pakken zijn, een gedeelte van het water eruit. Ga vandaar verder met het prakken en realiseer je dat je zo wel die speciale rokerige smaak mist.

 

4 personen

 

land : Tunesië

gerechtsoort : voorgerecht

 

bron : De zon in de pot! / Onno H. Kleyn

 

Tunesië Home